
Смак умамі - один із найзагадковіших смаків, який доволі важко точно описати. Якщо з солоним, солодким, кислим або гірким все просто, то умамі більш багатогранний. Хто б його не скуштував, залишається в захваті. УНІАН розібрався, що таке смак умамі, у яких продуктах він зустрічається і на що схожий.
5 смак умамі - почнімо з основ
Умамі - смак, теорію про існування якого вперше висунули в далекому 1908 році. Зробив це дослідник з Японії Кікунае Ікеда. За його словами, п'ятий смак умамі виникає через присутність у водоростях глутамінової кислоти. Наприкінці XX століття вчені підтвердили, що на язиці справді є рецептори, які розпізнають умамі як окремий смак.
Фактично умамі - це амінокислота глутамат натрію, яка посилює смак. У повсякденному житті ви можете зустріти цей компонент у томатах, у м'ясі, рибі, волоських горіхах, водоростях. Але це далеко не повний перелік того, в яких продуктах можна спробувати умамі.
Дізнаємося смак умамі - у яких продуктах зустрічається
Отже, ми розібралися, що таке умамі. Якщо ви хочете відчути смак умамі, продукти, на які варто звернути увагу, варіюються від грибів шиітаке до різних приправ.
Найкраще умамі розкривається після термічного впливу. Ви можете відчути його в м'ясних бульйонах, сирах, продуктах із вмістом солі. А знайомимося ми з цим смаком ще в ранньому дитинстві, коли мами годують нас грудним молоком.
У яких продуктах можна спробувати умамі:
- Місо-суп. Смак умамі можна зустріти в пасті місо. Це традиційна приправа Японії, яка часто використовується в кулінарії.
- Соєвий соус. Цей продукт по праву вважається королем умамі. Він містить безліч вітамінів, амінокислот і високий відсоток глутамінової кислоти. Саме вона і допомагає різним стравам набути незвичайного смаку умамі.
- Паста твенджан. Це відома в усьому світі корейська приправа, яку готують із соєвих бобів. Зустріти її можна в різних супах, м'ясних стравах. До речі, твенджан по суті є аналогом японської пасти місо, хоча й має менш однорідну текстуру. Купити пасту можна і в Україні.
- Устричний і рибний соуси. Рибний соус часто використовують для заміни солі, а ось устричний вирізняється більш солодкуватим присмаком.
- Анчоуси. Соус із цих маленьких рибок часто можна зустріти в салаті Цезар, їх також додають у піцу та інші страви. Ви не відчуєте різкого рибного аромату або смаку, але анчоуси відмінно підкреслять інші компоненти.
- Сухі гриби. У них міститься високий рівень білка, а також глутамінова кислота, яка надає будь-якій страві неповторного білкового смаку. Хоча ціна на сушені гриби досить висока, за своїми смаковими якостями вони ніколи не зрівняються зі свіжими.
Також ви можете зустріти смак умамі в таких продуктах, як старі сири з тривалим терміном витримки, томатна паста і японська приправа хондаші.
Смак умамі - на що схожий і чим відрізняється від інших
Умамі воістину унікальний, він сильно контрастує зі звичними нам чотирма смаками (гірким, кислим, солодким і солоним). Він надає страві відчуття "м'ясистості" або "бульйонності". Він не настільки різкий, як гострий або кислий, і надає страві більш збалансованого смаку умамі.
Але описати, як відчувається смак умамі, словами дуже і дуже складно. Ви зможете зрозуміти це, тільки спробувавши страви з вищезгаданими продуктами.
Чому б у найближчі вихідні не побалувати себе походом до ресторану або не поекспериментувати на кухні?! Готові посперечатися, ви будете вражені.