Дієта найстаріших людей у світі багата "суперпродуктами", які можуть знизити ризик серцевих захворювань. Про це пише Mirror.
Так, дослідники пролили світло на харчові звички жителів так званої "блакитної зони", щоб допомогти людям прожити понад 100 років. Зокрема, Окінава (Японія) входить до шести надзвичайних регіонів світу, де місцеві жителі мають у 10 разів більше шансів дожити до 100 років, ніж середньостатистичні американці.
Видання зазначає, що хоча обмеження калорій, багато часу, проведеного з сім’єю і навіть садівництво, є одними з їхніх основних звичок, є продукт, який привертає особливу увагу. Таким "суперпродуктом" є соя.
"Дієта Окінави багата продуктами, виготовленими на основі сої, наприклад тофу та місо-суп. Флавоноїди в тофу можуть допомогти зберегти серце та захистити від раку молочної залози. Ферментовані соєві продукти сприяють здоров'ю мікрофлорі кишечника", - пояснили дослідники Blue Zone на чолі з Деном Бюттнером.
Цю думку виданню підтвердила нутриціолог з Help & Advice Хелен Белл. При цьому вона звернула увагу на високий вміст ненасичених жирів у сої. Хоча жири часто користуються поганою репутацією, ця варіація, як правило, корисна для вас і пов’язана з потенційно зниженим ризиком серцевих захворювань.
"З мого досвіду, соєві продукти справді пов'язані з користю для здоров'я серця. Вони багаті ненасиченими жирами, які можуть допомогти знизити рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності, що є основною причиною серцево-судинних проблем", - каже експертка.
За її словами, люди, які споживають велику кількість сої, як на Окінаві, як правило, мають нижчий рівень проблем із серцем. При цьому якщо ви хочете їсти сою, дуже важливо готувати її здоровим способом:
"Я завжди рекомендую спробувати різноманітні соєві продукти, такі як тофу, едамаме та соєве молоко, відповідно до вашого смаку та здоров’я. Експериментування з різними методами приготування, наприклад, приготування на пару або смаження, може зробити їжу цікавою".
Інші поради щодо довголіття
Раніше УНІАН повідомляв, як харчуватися, щоб дожити до 100 років. Зокрема, довгожителі не їдять фастфуд, але не відмовляють собі в солодкому.
Також ми писали про 8 продуктів, які найчастіше їдять довгожителі. Це бобові, оливкова олія, горіхи та насіння, чай, морепродукти, цільнозерновий хліб на заквасці, солодка картопля та куркума.