Лаердальський тунель не справив незабутнє враження на деяких туристів / кадр з відео

Найдовший у світі автомобільний тунель простягається на неймовірні 24,5 км. Шлях від вʼїзду до виʼзду займає приблизно 20 хвилин. Однак, судячи з відгуків туристів на Tripadvisor, не всіх вражає це інженерне диво. 

Лаердальський тунель простягається між Бергеном, другим за величиною мегаполісом Норвегії, та столицею країни, Осло, забезпечуючи собі місце найдовшого у світі, зазначає Mirror. Він внесений до Книги рекордів Гіннеса.

Будівництво тунелю розпочалося у 1995 році і тривало п'ять років. Протягом цього часу інженери вирішували численні проблеми, пов'язані із безпекою, підтриманням якості повітря та боротьбою з втомою водіїв і клаустрофобією.

Відео дня

Король Норвегії Гаральд офіційно відкрив двосмугову автомагістраль 27 листопада 2000 року, а наступного року вона була відкрита для громадськості.  Причому її будівництво коштувало близько 85 мільйонів фунтів стерлінгів.

Незважаючи на те, що цей тунель є свідченням неабиякої інженерної майстерності, деякі рецензенти Tripadvisor не стримували своїх думок. Дехто назвав його "нудним" і сказав, що цей шлях не виправдав очікувань.

"Сам тунель зовсім не особливий. Краще їдьте старою дорогою до Лаердала – це абсолютно захоплююча і одна з найкрасивіших доріг в Норвегії. Тунелем варто їхати лише тоді, коли у вас немає часу на роздуми", – пише Томас із Бельгії.

Інший відвідувач з Бостона, США, поділився своїм розчаруванням, сказавши, що Лаердальський тунель виявився "набагато простішим за наші очікування". 

"Коли ми проїхали тунель, то побачили лише три короткі ділянки зі слабким синім світлом. Ми не знали, чи ввімкнеться різнокольорове світло лише в певний час. Повне розчарування", – каже турист.

кадр з відео

Втім, не всі мали негативний досвід у найдовшому автомобільному тунелі у світі. Так, Ллойд з Мельбурна, Австралія, сказав, що обʼєкт "перевершив очікування".

"Коли я думаю про тунелі, я уявляю собі тьмяно освітлені, моторошні і нудні смертельні пастки, що чекають на мене. Але завдяки кільком світловим інсталяціям і можливості сказати, що я проїхав найдовший автодорожній тунель у світі, цей тунель перевершив мої очікування. Додатковим бонусом стало те, що він доставив мене (безпечно) до феноменального Аурландфьорду набагато швидше, ніж "мальовнича" дорога", – ділиться чоловік.

Дизайн цього обʼєкту враховує психологічне навантаження, яке відчувають водії, проїжджаючи довгим тунелем. Він розділений на чотири секції, які розділені трьома великими гірськими печерами з інтервалом 6 км. Вони також використовуються як місця для розвороту і відпочинку, щоб допомогти запобігти клаустрофобії під час 20-хвилинної їзди тунелем.

Інші найдовші тунелі у світі після Лаердальського

Другим за довжиною після Лаердальського тунелю є Тунель Ямате (Yamate Tunnel) в Японії – 18,2 км. Розташований у Токіо, цей тунель є частиною великої міської автомобільної магістралі. Він проходить під містом, що значно розвантажує транспортні потоки.

Трохи менший тунель Джонгнаншань (Zhongnanshan Tunnel) у Китаї простягається на 18 км. Він проходить через гори Джонгнаншань у провінції Шеньсі і є частиною важливої транспортної магістралі. 

Четвертий найдовший автомобільний тунель світу також знаходиться у Китаї. Йдеться про тунель Сяошань (Xishan Tunnel) завдовжки 17,5 км.

Замикає пʼятірку тунель Готард (Gotthard Road Tunnel), Швейцарія, довжина якого становить 16,9 км. Це один із найбільших тунелів у Європі, який з'єднує північ і південь Швейцарії через Альпи. Окрім автомобільного, є й залізничний Готардський базисний тунель, який довший і належить до залізничної інфраструктури.

Вас також можуть зацікавити новини: