Каву найкраще вживати через півтори-дві години після пробудження / фото ua.depositphotos.com

Чашка кави - це невід'ємна частина ранкового розпорядку. Багато хто з нетерпінням чекає припливу енергії та бадьорості, які приносить гаряча чашка цього ароматного напою.

За даними Національної асоціації кави за 2022 рік, у всьому світі споживання кави зросло, а, наприклад, дві третини американців п'ють каву щодня, пише PR Newswire.

Отже, чи існує золотий стандарт найкращого часу для пиття кави?

Відео дня

Нейробіолог і ведучий подкасту Ендрю Хуберман каже, що такий час справді може бути. Він закликає людей відкласти вживання ранкової кави на 90 хвилин або навіть дві години після пробудження, щоб "оптимізувати фізичну та розумову працездатність".

Хуберман каже, що аденозин, хімічна речовина, яка змушує людей відчувати втому і зниження бадьорості, накопичується після пробудження. Таким чином, вживання кофеїну, який блокує аденозин, буде більш ефективним вранці і допоможе людям залишатися бадьорими і в другій половині дня.

Як повідомляється, у середньому кофеїн у чашці кави починає діяти приблизно через 30 хвилин-годину після вживання. Однак це залежить від людини, її генетики та від того, їла вона перед цим чи ні. У декого ефект проявляється через 10-15 хвилин після вживання, а в інших це може зайняти кілька годин.

За даними Клівлендської клініки, період з 9:30 до 11 ранку може бути найкращим часом для вживання кави.

Скільки кави можна пити?

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США рекомендує не більше 400 міліграмів кофеїну на день для дорослих. Це приблизно чотири-п'ять чашок кави. Сюди входить кофеїн, який ви отримуєте в шоколаді, чаї, газованих напоях, енергетичних напоях та інших продуктах.

Вас також можуть зацікавити новини: