7 моделей подведінки можуть відштовхнути людину під час першої зустрічі / фото ua.depositphotos.com

Мабуть усі знають, наскільки важливе перше враження під час знайомства із новими людьми. Вірите чи ні, але певна поведінка може справді зіпсувати людям враження при першій зустрічі з вами.

Є сім моделей поведінки, які можуть миттєво відштовхнути людину. Про це пише у своїй статті для видання HackSpirit Лаклан Браун – відомий експерт із уважності, стосунків і особистого розвитку, автор книжки "Приховані секрети буддизму: як жити з максимальним впливом і мінімальним его".

1. Надмірна самореклама

Відео дня

Ніхто не любить хвальків. Коли ви вперше зустрічаєтесь з кимось, цілком природним є бажання представити себе в найкращому світлі. Але є тонка грань між тим, щоб ділитися своїми досягненнями і безперервним вихвалянням, пише Браун.

За словами експерта, людям набагато цікавіше познайомитися з вами як з особистістю, ніж слухати перелік ваших досягнень. Надмірна самореклама може виглядати проявом егоїзму та самозакоханості, що відштовхне людей ще до того, як вони встигнуть познайомитися з вами ближче.

Ключовим моментом тут є баланс. Звісно, говорити про свої успіхи – це нормально, але не забувайте проявляти інтерес і до іншої людини. 

2. Домінування в розмові

Ми всі бували в такій ситуації – потрапляли в пастку односторонньої розмови з кимось, хто, здається, просто не розуміє концепції діалогу.

Автор згадав про момент, коли щойно переїхав у новий район і дуже хотів завести друзів. Коли він уперше зустрів свого сусіда, то був схвильований. Однак з того моменту, як вони почали розмовляти, той сусід перехопив усю розмову на себе.

"Він довго розповідав про свою роботу, подорожі, хобі – не даючи мені й слова вставити. До кінця нашої "бесіди" я знав про нього більше, ніж про деяких своїх старих друзів, і відчував себе непочутим і неважливим", – пригадує Браун.

Він наголошує, що важливо пам'ятати, що розмови – це не монологи. Це обмін ідеями, досвідом і почуттями. Домінування в розмові може одразу ж відштовхнути людей, оскільки дає зрозуміти, що вам не цікаво те, що вони хочуть сказати.

3. Перевантаження негативом

Згідно з дослідженнями, потрібно п'ять позитивних коментарів, щоб збалансувати один негативний. Це красномовно свідчить про те, який вплив негатив може мати на нашу взаємодію.

Коли ви зустрічаєте когось вперше, постійні скарги або зосередження на негативних аспектах життя можуть відразу ж відштовхнути людину від вас. Це створює важку атмосферу і може змусити іншу людину почуватися ніяково, пояснює експерт.

Позитив, з іншого боку, заразливий. Він може підняти настрій і сприяти більш приємній розмові. Тож намагайтеся зосередитися на світлій стороні речей, коли ви вперше зустрічаєтеся з кимось, радить Лаклан Браун. Йдеться не про надмірний оптимізм, а про те, щоб створити позитивне перше враження.

4. Ігнорування особистого простору

Особистий простір – це дуже важливо. Це невидима межа, яка є у кожного, і коли в цей простір вторгаються, люди можуть відчувати дискомфорт, тривогу або навіть загрозу.

При першій зустрічі важливо поважати особистий простір людини. Це включає в себе фізичну дистанцію, а також розуміння того, що певні теми можуть бути забороненими, каже Браун.

Експерт наголошує, що перетин цих невидимих меж може свідчити про неповагу та нечутливість, що одразу ж відштовхує людей. Тому пам'ятайте про дотримання комфортної дистанції та уникайте особистих тем, якщо тільки співрозмовник не заговорить про них першим. 

5. Відсутність зорового контакту

Зоровий контакт – це одна з тих речей, яка може мати більшу силу, ніж ми часто думаємо. Браун пригадав випадок, коли він був присутній на нетворкінговому заході. Там його  познайомили з людиною, яка, потискаючи руку, сканувала кімнату замість того, щоб підтримувати зоровий контакт з автором.

"Відсутність зорового контакту змушувала мене відчувати себе просто ще одним обличчям у натовпі, а не людиною, з якою варто познайомитися ближче", – каже він.

Коли ви зустрічаєтеся з кимось уперше, підтримка зорового контакту допомагає передати щирість і зацікавленість. Це показує, що ви зацікавлені в розмові і цінуєте думки та погляди співрозмовника. З іншого боку, уникаючи зорового контакту, ви можете здатися незацікавленим або нещирим, що одразу ж відштовхує людей.

6. Неуважність

Увага – це подарунок, і коли ви даруєте його комусь, це показує, що ви цінуєте його присутність і те, що він хоче сказати.

Але ось у чому річ – це досить очевидно, коли ви не приділяєте належної уваги співрозмовнику. Можливо, ви постійно перевіряєте свій телефон, або ваші очі блукають по кімнаті, або ви перебиваєте співрозмовника коментарями, які не стосуються теми.

Такі дії можуть сприйматися як неповага та зневага, що одразу ж відштовхує людей, пояснює Браун. При першій зустрічі дуже важливо приділити людині всю свою увагу. Це означає не просто слухати, а брати активну участь у розмові. Це має величезне значення.

7. Брак емпатії

Ми всі – люди, зі своїми проблемами та емоціями. Емпатія – здатність розуміти і розділяти почуття інших – є потужним інструментом у спілкуванні з людьми.

Коли ви вперше зустрічаєтесь з кимось, прояв емпатії може мати велике значення для створення позитивного враження. Це показує, що вам не просто цікаво говорити про себе, але й не байдужі переживання та почуття інших, каже Лаклан Браун.

З іншого боку, зневажливе або байдуже ставлення до чиїхось переживань чи емоцій може одразу ж відштовхнути людей. Це свідчить про брак поваги та розуміння, що може перешкоджати будь-якому потенційному зв'язку. Тож пам'ятайте, що трохи емпатії має велике значення.

Онаки того, що ви розумна людина

Раніше ми розповідали про 7 ознак того, що ви розумна людина. Серед них – відкритість до нових ідей і знань. Розумні люди не бояться визнавати, що чогось не знають, і прагнуть заповнити цю прогалину.

До того ж, вони вміють керувати своїм часом. Такі люди знають, коли варто зосередитися на завданнях, а коли зробити перерву, щоб не допустити вигорання. 

Вас також можуть зацікавити новини: