Регулярне вживання родзинок пов'язане з меншим ризиком серцевих захворювань / фото ua.depositphotos.com

Родзинки - це не просто смачна їжа, адже вони мають багато переваг для здоров'я. У їхньому складі є антиоксиданти, клітковина, мінерали. Родзинки можуть покращити здоров’я серця, травної системи, підтримувати рівень цукру у крові, пише зареєстрована дієтологиня і блогерка Сара Анзловар на шпальтах Verywell Health.

Експертка назвала 9 причин ввести родзинки до свого раціону.

1. Родзинки поживні

Родзинки містять вуглеводи для забезпечення енергетичних потреб, мінерали й антиоксиданти, які допомагають організму оптимально функціонувати та підтримують загальний стан здоров’я. 

Відео дня

Так, у чверті чашки родзинок є 125 калорій, 32 грами вуглеводів, 2 г клітковини та 1 г білка. До того ж у них немає ні жиру, ні холестерину.   

Родзинки мають невелику кількість вітаміну B-6 і C, проте вони є набагато кращим джерелом мінералів, ніж вітамінів. Чверть склянки родзинок містить 340 мг калію, 1 мг заліза, 25 мг кальцію і 12 мг магнію. 

Також родзинки є одним із найкращих джерел фенолів і антиоксидантів, які захищають від різних недуг: запальних захворювань кишечника, діабету, хвороби Альцгеймера, ревматоїдного артриту. А ще цей продукт - хороше джерело клітковини. 

2. Родзинки корисні для серця

Регулярне вживання родзинок пов'язане з меншим ризиком серцевих захворювань, стверджує дієтологиня. Це може бути пов’язано із вмістом поживних речовин у родзинках, зокрема калію, клітковини та фенольних сполук. 

Дослідження показали, що родзинки можуть знизити артеріальний тиск, рівень холестерину. Щодо останнього, то, ймовірно, це заслуга харчових волокон.

Крім того, Анзловар пише, що родзинки є продуктом із низьким глікемічним індексом, який позитивно впливає на контроль рівня цукру у крові, що важливо для зниження ризику серцево-судинних захворювань. 

3. Родзинки можуть бути корисними для травлення

Вплив цього продукту на травлення, ймовірно, пов’язаний із наявністю в ньому харчових волокон. Як відомо, клітковина підтримує загальне здоров’я травлення, знижує ризик раку товстого кишківника, стимулює регулярне випорожнення. 

Цікаво, що родзинки містять пребіотичну клітковину FOS. Пребіотики підтримують здорову кишкову мікробіоту, і одне дослідження показало, що додавання родзинок до раціону учасників збільшило кількість двох типів корисних бактерій.  Інше дослідження показало, що, хоча родзинки не впливають на загальний мікробіом, вони позитивно впливають на певні види бактерій у кишківнику.

4. Родзинки підтримують здоров'я кісток

У них містить три важливі поживні речовини для здоров’я кісток: кальцій, магній і бор. Вони підтримують як ріст кісток, так і їх мінеральну щільність. Дослідження свідчать, що споживання 3 мг бору на день може позитивно вплинути на здоров’я кісток. 

Споживання достатньої кількості кальцію та магнію з їжею може зменшити ризик остеопорозу та переломів. Тому родзинки як джерело цих мікроелементів дієтологиня радить ввести до раціону літніх людей. Водночас, підкреслила вона, лише родзинок недостатньо для задоволення ваших потреб у кальції та магнії. 

5. Родзинки можуть покращити стан шкіри

Антиоксиданти в родзинках можуть підтримувати здоров’я шкіри. Цей продукт багатий на поліфеноли, які можуть стимулювати вироблення колагену, а останній необхідний для еластичності, зволоження та структури шкіри. 

Також поліфеноли також мають протизапальну дію. Чорні родзинки містять ресвератрол, який зазвичай використовується в дерматологічних продуктах через його антиоксидантні та протизапальні властивості.

Невелике дослідження показало, що виноград може навіть захищати від ультрафіолетових променів, потенційно відіграючи роль у боротьбі зі старінням і профілактиці захворювань шкіри. 

6. Родзинки забезпечують заряд енергії

Вони є чудовим джерелом вуглеводів, які своєю чергою є основним джерелом енергії для організму. Багато спортсменів використовують родзинки для отримання енергії під час тренувань. 

7. Родзинки можуть підтримувати імунітет

Споживання родзинок не є головною умовою у підтримці імунної системи, однак вміст ресвератролу та інших антиоксидантів може сприяти зміцненню імунітету, зазначає дієтологиня. Ресвератрол корисний для імунної системи та допомагає запобігти хворобам. 

8. Родзинки допоможуть контролювати вагу

Хоча родзинки є більш калорійними, ніж виноград, цей висушений продукт, виявляється, сприяє контролю ваги. Дослідження свідчать, що ті, хто їсть родзинки, мають нижчий індекс маси тіла, ніж ті, хто родзинок не їсть.

Крім того, родзинки знижують апетит - ймовірно, через вміст клітковини. Водночас, наголошує експертка, розміри порцій родзинок повинні враховуватися, щоб уникнути надмірного споживання калорій.

9. Родзинки помічні при анемії

У складі родзинок є залізо, тому вони можуть допомогти вам задовольнити ваші потреби в цьому мікроелементі та можуть зіграти роль у профілактиці або лікуванні залізодефіцитної анемії.

Раніше УНІАН розповідав, чи потрібно мити чорнослив, курагу та родзинки, перш ніж їсти. Якщо сухофрукти куплені на вагу (особливо на ринку), то мити їх потрібно обов'язково. Такі продукти можуть бути забруднені пилом, бактеріями, грибком. А також їх могли чіпати інші покупці. 

Промислові сухофрукти в упаковках теж можуть нести ризик. Для довгого зберігання і привабливого товарного вигляду їх обробляють діоксидом сірки. Для здорових людей він нешкідливий, але при наявності алергії або астми може спровокувати напад. 

Вас також можуть зацікавити новини: