Курячий суп не є ліками від застуди та грипу, але дійсно сприяє одужанню / фото ua.depositphotos.com

Приготування курячого супу, коли людина хвора, було звичайною практикою в усьому світі протягом багатьох століть. І сьогодні в багатьох культурах все ще визнають його користь.

Курячий суп як терапія датується 60 роком н.е. і Педанієм Діоскоридом, армійським хірургом, який служив під керівництвом римського імператора Нерона, п'ятитомна медична енциклопедія якого використовувалася ранніми цілителями більше тисячоліття. Але походження курячого супу сягає корінням Стародавнього Китаю, на тисячі років раніше.

Колбі Тіман, доцент кафедри дієтології та харчування Дейтонського університету, у статті для The Conversation пояснив, чи дійсно курячий суп допомагає при застудних захворюваннях з наукової точки зору, або ж він служить лише втішним плацебо, тобто приносить психологічну користь, поки людина хвора, без реальної терапевтичної користі.

Відео дня

За його словами, характерний смак супу надає "умамі" - смакове відчуття, яке в низці країн виділяють в п'яту категорію поряд із солодким, солоним, кислим і гірким. "Умамі" часто описують як такий, що має "м'ясний" смак, або смак високобілкової їжі.

Поліпшення апетиту, поліпшення травлення

Тіман зазначає, що це має сенс, оскільки амінокислоти є будівельними блоками білків, а глутамат амінокислоти міститься в продуктах, що мають смак умамі. Однак не всі продукти умамі - це м'ясо чи птиця; він також є в сирі, грибах, місо та соєвому соусі.

"Дослідження показують, що смак має вирішальне значення для цілющих властивостей курячого бульйону. Коли я бачу пацієнтів із захворюваннями верхніх дихальних шляхів, я помічаю, що багато з них раптово починають менше їсти або взагалі перестають їсти", - пише Тіман.

За його словами, це відбувається тому, що гострі захворювання викликають запальну реакцію, яка може знизити апетит. Відсутність бажання їсти означає, що ви навряд чи отримаєте необхідні поживні речовини, що не сприятиме поліпшенню здоров'я та імунітету.

Як свідчать дані, смак умамі в курячому супі може сприяти збільшенню апетиту. Учасники одного дослідження заявили, що відчули голод після того, як вперше спробували суп зі смаком умамі, доданим дослідниками.

Інші дослідження свідчать, що умамі може також поліпшити перетравлення поживних речовин. Як тільки наш мозок відчуває умамі через смакові рецептори на язиці, наше тіло змушує травний тракт легше засвоювати білок.

Може зменшити запалення і закладеність носа

Запалення є частиною природної реакції організму на травму чи хворобу, пише Тіман. Воно виникає, коли лейкоцити мігрують в запалену тканину, щоб сприяти загоєнню.

Коли цей запальний процес виникає у верхніх дихальних шляхах, це призводить до симптомів застуди та грипу, таких як закладеність або нежить, чхання, кашель та згущення слизу.

І навпаки, зниження активності лейкоцитів у носових проходах може зменшити запалення.

"І що цікаво, дослідження показують, що курячий суп насправді може зменшити кількість лейкоцитів, що рухаються до запалених тканин. Це досягається за рахунок прямого інгібування здатності нейтрофілів (типу лейкоцитів) переміщатися в запалену тканину", - зазначає експерт.

Ключові інгредієнти

Щоб по-справжньому зрозуміти заспокійливий і цілющий ефект курячого супу, слід враховувати його інгредієнти.

За словами дієтолога, не всі курячі супи мають поживні та лікувальні властивості. Наприклад, в ультраоброблених консервованих версіях відсутні багато антиоксидантів, які містяться в супах домашніх приготування. Більшість консервованих варіантів курячого супу практично позбавлені ситних овочів.

Основні поживні речовини в домашніх супах відрізняють їх від консервованих версій, зазначає експерт. Курка забезпечує організм повноцінним джерелом білка для боротьби з інфекціями. Овочі містять велику кількість вітамінів, мінералів та антиоксидантів.

"Дослідження показують, що курячий суп є більш ефективним у розрідженні слизу порівняно з гарячою водою. Трави та спеції, які іноді використовуються в курячому супі, такі як перець та часник, також розріджують слиз. Бульйон, що містить воду та електроліти, сприяє регідратації", - пише Тіман.

Він зазначає, що для максимізації користі для здоров'я від курячого супу, краще вживати домашній варіант, який можна приготувати з морквою, селерою, свіжим часником, зеленню і спеціями, і це лише деякі інгредієнти.

"Новітні наукові дані показують, що курячий суп, хоча і не є універсальними ліками від застуди та грипу, дійсно допомагає в одужанні", - підсумував експерт.

Нагадаємо, раніше УНІАН розповідав, як правильно пити чай з медом. Зокрема, чому не можна мед покласти в гарячий чай, чим це загрожує і чи правда, що робити це дійсно заборонено.

Вас також можуть зацікавити новини: