Радіючи онукам, не варто забувати про почуття власних дітей / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Бабусі та дідусі велика підмога у вихованні дітей. Однак є моменти, коли вони відмовляються "грати за правилами" своїх дітей і краще знають, як варто виховувати онуків. Для того, аби уникнути напруги у стосунках, портал Huffpost назвав 5 речей, яких потрібно уникати всім бабусям та дідусям.

1. Дарувати подарунки, які не підтримують батьки

У більшості випадків, завалювати своїх онуків подарунками - типове бажання та поведінка бабусь з дідусями. Однак це не завжди добре і може викликати суперечки, якщо батьки не згодні з тим, що той чи інший подарунок є доречним. 

Хороший спосіб уникнути цього - завчасно обговорити з батьками план покупок для дитини. Наприклад, "Бабуся веде тебе в зоопарк. Ти можеш зазирнути в сувенірну крамницю наприкінці візиту і вибрати одну маленьку іграшку, яку вона тобі купить". Це прояснює очікування для всіх і дає батькам зрозуміти, що ви поважаєте їхній авторитет, що допомагає розвивати довіру.

Відео дня

2. Не поважати графік батьків

Ліцензований шлюбний та сімейний терапевт Робін Кей Стілвелл сказала, що бабусям та дідусям не варто заглядати в гості без попередження. Це може порушити графік дня, як батьків, так і самої дитини. 

Іноді бабусі відвідують внуків не так часто і не так довго, як хотіли б. Але пам'ятайте, що якість часу, який ви проводите з онуками, важливіша за його кількість. Зробіть свій внесок, приїжджаючи до них і виконуючи всі зобов'язання, які ви перед ними взяли.

3. Критика батьківського виховання

Може бути дуже складно промовчати, якщо ви бачите, що батьки роблять очевидні помилки, але переконайтеся, якщо ви висловлюєте занепокоєння, то поважаєте їхній авторитет. 

"Бабусі й дідусі часто мають інший підхід до виховання дітей, який може суперечити тому, як діти виховують онуків. Він також може відрізнятися від того, як вони виховували своїх дорослих дітей. І батьки, і бабусі та дідусі можуть засуджувати та критикувати стиль виховання інших. Це може вбити клин у стосунки з онуками", - каже Стілвелл.

Коли йдеться про такі речі, як домашні правила та дисципліна, корисно обговорити їх заздалегідь. Чіткі очікування можуть запобігти конфлікту в майбутньому.

4. Не поважати особистих кордонів

Психологи наголошують, що незалежно від того, чи йдеться про подарунки або правила ведення домашнього господарства, якщо дорослі діти відчувають, що їхні батьківські "правила" або розклад ігноруються, це може негативно вплинути на сімейні стосунки.

"Якщо ви хочете бути частиною життя ваших онуків, це має відбуватися на умовах, які влаштовують і вас, і їхніх батьків. Чим міцніші ваші стосунки та спілкування з дорослою дитиною, тим менша ймовірність того, що ви зіткнетеся з конфліктами щодо догляду за онука", - розповіла Стілвелл.

5. Не вирішувати проблеми в міру їх виникнення 

Звичайно, догляд за дітьми може бути складним, часто вимагаючи від вас прийняття багатьох рішень у швидкій послідовності. Неминуче, що в якийсь момент ви зробите щось всупереч бажанням батьків. Те, як ви впораєтеся з цим, задасть тон вашим стосункам у майбутньому. Варто визнати свої помилки, попросити вибачення та загладити свою провину перед дітьми та онуками. 

Показуючи своїм дорослим дітям, що ви поважаєте їхній час і їхній батьківський авторитет, ви допоможете зміцнити свою роль улюбленої бабусі чи дідуся, яким довіряють.

Інші поради для здорових стосунків в родині

Як писав УНІАН, психологи назвали 9 найгрубіших речей, які родичі можуть сказати новоспеченим батькам. Особливо часто проблемні фрази лунають з боку бабусь і дідусів. 

Також УНІАН повідомляв, яких 7 фраз батькам не потрібно говорити своїм дітям. Підлітковий вік є дуже складним для побудови довірливих стосунків між батьками та дитиною, тому варто бути дуже обережними. 

Вас також можуть зацікавити новини: