Помідори і цитрусові - небажані "гості" на чавунній сковороді / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, УНІАН

Попри те, що чавун довговічний, він має свої недоліки. Деякі продукти можуть завдати серйозної шкоди чавунній сковорідці. Якщо ви хочете, щоб ваша сковорода була у належному стані, не готуйте у ній страв, до складу яких входять чотири інгредієнти, пише видання Сnet.

Провідний шеф-інструктор кулінарного мистецтва в Інституті кулінарної освіти Ерік Роуз поділився секретами використання човунного посуду. Він назвав 4 продукти, яких не варто додавати у чавунну сковороду, інакше пошкодиться її поверхня, а їжа матиме металевий присмак.

Якщо є потреба готувати страву з цими інгредієнтами, краще використати сковороду із нержавіючої сталі або з антипригарним покриттям. 

Відео дня

1. Помідори

За словами Роуза, готування помідорів у чавунному посуді може призвести до появи металевого присмаку в їжі. Якщо ж усе-таки ви ризикнули смажити помідори у чавунній сковороді, після цього посмажте бекон - це додасть захисного шару покриттю. І бонусом у вас буде готовий бекон, каже експерт.

Чого точно не варто робити, то це залишати кислу їжу у сковороді на тривалий час, оскільки вона може роз'їдати захисний шар.

2. Оцет

Як і помідори, оцет може роз’їдасти чавун. Продукти, які місять кислоту, не повинні довго перебувати в чавунній сковороді. 

Якщо ви все-таки додали оцет до страви у чавунну сковороду, обов’язково відразу після цього добре очистьте її гарячою водою з сіллю або невеликою порцією м’якого мильного засобу.

3. Цитрусові

Хоча причин для того, щоб готувати цитрусові в чавунній сковородці, не так уже й багато, у деяких рецептах використовують певну кількість соку лимона або лайма. Якщо ви додаєте сік наприкінці приготування, ймовірно, це не зашкодить сковородці, але не варто дозволяти цитрусовому соку кипіти в ній довго. 

4. Соуси на основі вина 

Якщо кисле вино тушкувати або кип’ятити в чавунній каструлі чи сковороді надто довго, це може спричинити руйнування покриття, і це призведе до того, що до дна почне прилипати їжа.

Раніше УНІАН розповідав, як приготувати ідеальну яєчню. За словами шеф-кухарки Келлі Скотт, відомої як kellyscleankitchen у TikTok, яйця необхідно смажити на сковороді з антипригарним покриттям і з додаванням олії. Це допоможе страві щоразу виходити ідеальною.

Для того щоб жовток залишався рідким, яєчню слід готувати доти, доки білки не схопляться. Для того щоб приготувати легку яєчню зі злегка підсмаженим жовтком, переверніть її і прогрійте 10 секунд. Для середнього просмаження ви перевертаєте яєчню і готуєте протягом однієї хвилини з іншого боку. У такому разі жовток вийде джемовий.

Вас також можуть зацікавити новини: