Алюмінієва фольга є одним з головних кухонних приладь, оскільки вона міцна, доступна та універсальна, тому її використовують для різних цілей: від випікання до зберігання продуктів. Водночас виникає питання, чи безпечна вона і, чи можна використати її неправильно. Про це розповіла шеф-кондитер Кеті Розенхаус для Southern Living.
Попри те, що алюмінієва фольга завжди може виручити, її неправильне використання може бути загрозливим для здоров'я, погіршити якість продуктів та навіть пошкодити побутову техніку, зазначає експерт.
Уникайте використання алюмінієвої фольги з кислими продуктами
За її словами, слід уникати використання алюмінієвої фольги з кислими продуктами, до прикладу, зі стравами на основі томатів або оцту, цитрусові або маринади, що містять цитрусові соки.
"Кислі інгредієнти можуть роз'їдати фольгу, викликаючи вимивання алюмінію в їжу, що може призвести до металевого присмаку. Хоча організм може переробляти невелику кількість алюмінію, надмірний вплив з часом може бути пов'язаний з такими проблемами для здоров'я, як нейротоксичність або підвищений ризик хвороби Альцгеймера", - попередила Розенхаус.
Не загортайте їжу для тривалого зберігання
За словами шеф-кухаря, тривалий контакт з вологою, кислотами або солями призводить до руйнування фольги, внаслідок чого алюміній просочується в їжу. Це може вплинути на смак продуктів та з часом викликали потенційні проблеми зі здоров'ям.
"Замість цього обирайте скляні, керамічні або нержавіючі контейнери для зберігання кислих продуктів, а для заморожування використовуйте пакети для заморожування або герметичні пластикові контейнери. Ці матеріали не взаємодіють з їжею, зберігаючи її смак і безпеку", - рекомендує експерт.
Вона додала, що ще одним недоліком використання фольги для зберігання є те, що вона не забезпечує герметичність. Тому без належного бар'єру волога може виходити, через що продукти висихають та втрачають свою свіжість.
Не використовуйте алюмінієву фольгу в мікрохвильовій печі
Використання фольги в мікрохвильовій печі є небезпечним, тому його завжди варто уникати, адже фольга - це метал, тому мікрохвилі відбиваються від неї, викликаючи іскри або навіть невеликі пожежі.
"Це може пошкодити внутрішню частину мікрохвильової печі, призвести до нерівномірного приготування їжі та становити значну пожежну небезпеку. Замість цього використовуйте контейнери, придатні для використання в мікрохвильовій печі, або пергаментний папір для накривання та приготування їжі на пару", - зауважила Розенхаус.
Уникайте прямого контакту з полум'ям
Попри те, що вам може подобатися використовувати алюмінієву фольгу на грилі, фольга не призначена для тривалого прямого впливу відкритого полум'я.
"Хоча вона має температуру плавлення 1220°F (660 ℃), тривалий вплив прямого полум'я (наприклад, на грилі) може призвести до того, що фольга ослабне, розплавиться або згорить. Це може призвести до виділення токсичних парів або частинок, а вилужений алюміній може потрапити у вашу їжу, створюючи з часом ризики для здоров'я. Особливо це стосується звичайної фольги, яка тонша і менш придатна для інтенсивного нагрівання, ніж надміцна фольга", - попередила шеф-кондитер.
Не використовуйте алюмінієву фольгу як кришку для приготування їжі
Попри те, що використання фольги як кришки може бути зручним, вона не є ефективною заміною повноцінної кришки, адже не створює герметичності, внаслідок чого волога втрачається та збільшується час приготування.
"Погане збереження тепла порівняно зі щільно прилягаючою кришкою робить її непридатною для тривалого приготування в духовці, особливо для кислих страв. Для кращого результату використовуйте кришки, що щільно прилягають, або кришки, які можуть утримувати вологу і тепло", - радить експерт.
Не використовуйте її для випікання
Висока провідність фольги може призвести до того, що печиво та інша випічка підрум'яниться на дні дуже швидко. Також якщо кислі інгредієнти торкаються фольги, то вона може надати страві металевого присмаку.
Крім того, фольга легко може порватися під час використання, що теж може бути небезпечно.
"На відміну від силіконових килимків для випікання або біорозкладного пергаментного паперу, фольга не розкладається і не придатна для повторного використання. Обирайте силіконові килимки або пергаментний папір, які більш рівномірно розподіляють тепло і краще підходять для отримання стабільних, якісних результатів випікання", - підкреслила Розенхаус.
Не використовуйте її для вистилання дна духовки
За словами фахівця, фольга відбиває тепло, що може порушити регулювання температури в духовці та призвести до перегріву. Також надлишок тепла може призвести й до інших проблем.
"Надлишок тепла може пошкодити термостат і нагрівальні елементи духовки, що призведе до неточних температурних показників і можливих незворотних пошкоджень, а також до ризику пожежі", - додала експерт.
Утилізуйте алюмінієву фольгу правильно
Алюмінієва фольга на 100% є придатною для вторинного перероблення та може перероблятися багато разів без втрати якості.
"Перероблення фольги допомагає зменшити кількість відходів і мінімізує попит на виробництво алюмінієвої сировини - процес, який споживає приблизно на 95% більше енергії, ніж перероблення наявного алюмінію, і спричиняє значні викиди парникових газів, таких як вуглекислий газ. Крім того, алюміній не розкладається на звалищах, що призводить до довготривалого забруднення довкілля", - підкреслила шеф-кондитер.
За словами авторки матеріалу, аби забезпечити перероблення фольги, обов'язково потрібно очистити її від залишків їжі. Зімніть її в кульку та поєднайте менші шматки з більшими, аби запобігти її пропуску під час сортування на переробних підприємствах.
Намагайтеся не використовувати занадто багато фольги
"Розумне використання алюмінієвої фольги може зменшити кількість відходів, зберегти ресурси та обмежити вплив на навколишнє середовище. Замість того, щоб покладатися на фольгу для одноразового використання, подумайте про перехід на більш стійкі альтернативи, такі як багаторазові контейнери або обгортки з бджолиного воску для зберігання продуктів, пергаментний папір або силіконові килимки для вистилання листів, а також кришки, що щільно прилягають, або силіконові кришки для герметизації каструль, сковорідок та залишків їжі", - радить Розенхаус.
Інші поради експертів
Раніше експерт з прання розповів, як правильно дезінфікувати одяг із секонд-хендів. Зокрема він назвав 3 способи, як зробити такі речі чистішими та безпечнішими для носіння.
Також стало відомо, як відбілити речі без допомоги оцту. Експерти у такому випадку радять використати лимонну кислоту, яка може зробити ваші простирадла яскравішими та знову білими.