Обидва види чаю корисні для організму, але по-різному/ Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Чай є другим за популярністю напоєм у світі після води, за даними Бюро перепису населення США. При цьому чорний чай є найпопулярнішим, становлячи приблизно 84% всього споживаного чаю в США, зелений чай йде наступним - 15%. Елізабет Шоу, всесвітньо відома експертка з питань харчування та авторка кулінарних книжок, у своєму матеріалі для видання Eat This Not That проаналізувала переваги й недоліки цих двох видів чаю, щоб визначити, який із них корисніший.

Походження: у чому різниця?

І чорний, і зелений чай отримують із рослини Camellia sinensis, але різняться методами обробки. Для чорного чаю листя повністю окислюється і ферментується для отримання виразного, міцного смаку. 

Зелений чай також виробляється з листя рослини Camellia sinensis, але для нього використовують молоде, неферментоване листя. На відміну від чорного чаю, листя швидко піддається тепловій обробці, не піддаючись окисленню. 

Відео дня

Користь для здоров'я і рівень кофеїну

Чорний і зелений чай обидва містять антиоксиданти та інші важливі фітонутрієнти. Вони обидва практично не містять калорій і містять порівнянну кількість кофеїну - 26 міліграмів у чашці чорного чаю і 29 міліграмів у чашці зеленого.

Десятиліття досліджень показали, що фітонутрієнти як у чорному, так і в зеленому чаї можуть підтримувати здоров'я серцево-судинної системи та обмін речовин. Пізніші дослідження показують, що ці чаї також можуть мати потенційні переваги для лікування старіння, діабету і раку завдяки катехінам і теафлавінам, які є потужними фітонутрієнтами, що містяться в обох типах чаю.

Унікальні переваги чорного чаю

Контроль ваги

Дослідження 2016 року показало, що поліфеноли чорного чаю можуть бути ефективнішими, ніж поліфеноли зеленого чаю, для схуднення. Однак більша частина цього дослідження проводилася з використанням тваринних моделей, що означає, що їх не можна повністю екстраполювати на людей.

Протизапальна та діабетична дія

Огляд 2019 року, опублікований в International Journal of Health Sciences, відзначає протизапальні властивості чорного чаю і підтримку в лікуванні діабету. Хоча зелений чай також має протизапальну дію, чорний чай містить більш високі рівні теафлавінів, які можуть забезпечити ще сильніший антиоксидантний захист.

Унікальні переваги зеленого чаю - профілактика від раку

Дослідження 2020 року, опубліковане в International Journal of Molecular Sciences, виявило, що катехіни зеленого чаю нейтралізують вільні радикали азоту і кисню, зменшуючи запалення і викликаючи загибель ракових клітин, не впливаючи на здорові клітини. Ефект виявлено в області раку передміхурової залози, підшлункової залози, молочної залози та шлунка. Хоча зелений чай не може замінити фармакологічне лікування, таке як хіміотерапія, його включення як допоміжної терапії може допомогти в профілактиці та лікуванні захворювань.

Чорний чай проти зеленого чаю: який із них корисніший?

Хоча може здатися, що зелений чай більше потрапляє в заголовки новин щодо його користі для здоров'я, десятиліття досліджень засвідчили, що чорний чай дає значні переваги. Найголовніше, що слід зазначити, - це те, що обидва чаї володіють корисними властивостями і легко вписуються в збалансовану здорову дієту.

Раніше ми розповідали, який вид чаю, на думку дієтологів, найкраще підтримує здоров'я мозку.

Вас також можуть зацікавити новини: