На одязі може накопичуватися багато мікробів, зазначають експерти / фото ua.depositphotos.com

Коли люди купують новий одяг, то можуть забувати прати його, перед тим як одягати, адже вважають його чистим, однак експерти все ж закликають бути обережними у цьому питанні та чистити речі після купівлі у магазині, пише Southern Living

За словами медичного директора однієї з дерматологічних клінік Джамі Л. Міллера, дуже рідко є випадки, коли люди хворіють через новий одяг або постільну білизну. 

"Ризик отримати інфекційне захворювання від одягу в роздрібному магазині після того, як його приміряла інша людина, зникаюче малий і по суті відсутній, якщо одяг новий", - додає мікробіолог доктор Девід К. Гастон, доцент кафедри патології, мікробіології та імунології Vanderbilt Health.

Відео дня

Водночас експерти зазначають, що є багато причин, чому людям краще кинути свої нещодавні покупки у пральну машину. 

Чому варто прати одяг перед носінням

Професор текстильних наук в Університеті штату Північна Кароліна Карен К. Леонас пояснила, що вільні барвники можуть зіпсувати решту вашого одягу, адже під час виробництва вони не завжди одразу "закріплюються" на тканині. 

"Якщо вільний барвник залишається на поверхні, а одяг одягається поверх або під інший одяг (наприклад, камзол, шовкова блузка під піджаком тощо), він може переходити на нього і назавжди знебарвлювати або забруднювати його", - підкреслила вона. 

За її словами, такі речі потрібно прати теж обережно. 

Своєю чергою Леонас і Міллер припустили, що люди з чутливою шкірою або люди, які мають алергії, швидше за все, найбільше страждають від вільних барвників та хімічних речовин у новому одязі, адже контакт одягу зі шкірою може викликати висипання, сухість, свербіж та інші види неприємних реакцій.

Якщо ці причини вас не переконали, то експерти називають ще одну: багато мікробів.

"Одяг проходить довгий і складний ланцюг постачання, де компоненти одягу надходять з багатьох джерел, а кінцевий виріб проходить через безліч рук - з потенційним впливом різних бактерій, грибків, бруду та комах. Прання допоможе видалити та знищити їх", - зауважила Леонас. 

Однак, мабуть, найнеприємніше з цього всього - це людські бактерії, які, швидше за все, чіпляються за ваш новий одяг. 

"Ви ніколи не знаєте, хто приміряв одяг до того, як ви його купили, тому не можете знати про мікроби на його шкірі, носі, роті. Насправді було проведено кілька досліджень бактерій і вірусів, які залишаються на одязі після того, як його приміряли - найчастіше виявляли фекальні бактерії та назальні віруси. Воші, короста і навіть постільні клопи також можуть жити на одязі кілька днів", - попереджає Міллер. 

Інші поради експертів щодо прання

Раніше експерт з прибирання розповіла, як випрати подушки і ковдри без пральної машини. Вона зазначила, що для цього вам знадобиться пляшка перекису водню, освіжувач для тканини та сонячний день. 

Водночас інший експерт поділилася методом, як вивести жовті плями з подушки. За її словами, для цього знадобиться оцет, адже він є не лише засобом для виведення плям, а також є антибактеріальним та діє як антисептик, очищаючи наволочки від бактерій та будь-яких неприємних запахів. 

Вас також можуть зацікавити новини: