Названо 6 випадків, коли речі потрібно прати навиворіт / фото ua.depositphotos.com

Для того, щоб одяг залишався у хорошому стані якомога довше, а після прання залишався неушкодженим, потрібно знати кілька нюансів – від попередньої обробки плям до використання спеціальних мішечків для прання. Деякі речі узагалі треба прати навиворіт

Про це у матеріалі для Better Homes & Gardens пише експерт із прибирання Джолі Керр. За її словами, цей прийом захистить одяг від втрати кольору, що особливо важливо для темних і яскравих речей. До того ж, коли ви вивертаєте речі перед пранням, тканина ефективніше очищується від бруду з тіла. Так тканина буде не лише чистішою, а й матиме приємніший аромат.

Крім того, експертка радить прати навиворіт одяг з бісером або іншими прикрасами, в тому числі делікатними ґудзиками. Так ви захистите його від пошкоджень. Загалом Керр назвала 6 випадків, коли речі в барабан треба відправляти вивернутими.

Відео дня

1. Темний одяг, включно з темним денімом

Чорний і темний одяг, включно з темним денімом, із часом тьмяніє під впливом води і миючих засобів. Прання також може сприяти вицвітанню тканини і втраті кольору, тому їх краще прати навиворіт. До того ж, Керр радить прати темні тканини в холодній воді. Сушити такий одяг треба подалі від прямих сонячних променів.

2. Яскраві кольорові тканини 

Як і темний одяг, яскраві тканини з принтом можуть з часом потьмяніти через багаторазовий вплив води, миючих засобів і засобів для виведення плям, а також тертя. Вивертання таких тканин навиворіт перед пранням допоможе зберегти колір і візерунки, не даючи їм потьмяніти через багаторазове прання. Допомогти може і використання холодної води.

3. Одяг для тренувань та спорту 

Є кілька вагомих причин для того, щоб випрати одяг для тренувань і активного відпочинку, зокрема легінси, навиворіт. Це один з найефективніших способів забезпечити свіжий запах тренувального одягу, просоченого потом, оскільки  бактерії, що викликають неприємний запах, можуть накопичуватися на внутрішній стороні.

Вивертання спортивного одягу навиворіт також допомагає запобігти вицвітанню. Зрештою, це ще й захистить тканину від утворення катишків, зачіпок та інших структурних пошкоджень.

4. Піжама, спідня білизна та шкарпетки 

Як і у випадку з одягом для тренувань, внутрішня частина піжами, спідньої білизни та шкарпеток – це місце найбільшої концентрації забруднень, таких як піт і омертвіла шкіра. Якщо вивернути ці речі навиворіт перед пранням, вони будуть максимально чистими. Це також допоможе захистити делікатні тканини, такі як тонка бавовна, від утворення катишків і запобігти пошкодженню декоративних елементів, таких як ґудзики або вишивка.

Якщо на шкарпетках або будь-якому іншому одязі є видимі забруднення або волосся, зокрема шерсть домашніх тварин, краще прати їх, не вивертаючи. Це дозволить воді та миючому засобу безпосередньо контактувати з найбруднішою стороною виробу.

5. Одяг, забруднений потом і дезодорантом 

Вивертання одягу навиворіт дозволяє воді та миючому засобу більше контактувати з потом і дезодорантом, які швидко накопичуються в області пахв на сорочках, блузках, пуловерах та інших речах. Якщо ви помітили, що ваші сорочки часто виходять з прання з видимими плямами, нальотом або жорсткою, схожою на картон, текстурою, перехід на прання навиворіт може бути простим рішенням, наголошує Керр.

6. Делікатні тканини, схильні до зминання або утворення зачіпок 

Вивертання одягу навиворіт може захистити делікатні тканини. На додаток, покладіть вироби у захисний сітчастий мішок, періть разом з іншими подібними тканинами та уникайте об'ємних, важких речей із декоративними елементами, щоб зменшити тертя, якому піддаються тканини, схильні до зминання чи утворення зачіпок.

Скільки порошку сипати в машинку: відповідь експерта

Раніше ми розповідали про те, скільки порошку потрібно засипати у пральну машинку, щоб одяг був чистим. Експерт із прання, ведучий програми HGTV "Laundry Guy" Патрік Річардсон радить не використовувати занадто багато засобу.

"Я думаю, вам потрібно всього близько двох столових ложок прального порошку, щоб ваш одяг став чистим, тому пачки прального порошку може вистачити вам на рік", – каже Річардсон.

Також він радить не використовувати капсули з мийним засобом. Ви не можете контролювати кількість засобу, а якщо його буде забагато, він не змиється.

Вас також можуть зацікавити новини: