Головні звички творчих людей / фото УНІАН

Ніколи нікому не зрозуміти, що ж відбувається в голові в іншої людини. Особливо складним є це завдання стосовно творчих особистостей. Але доктор педагогічних наук, почесний професор педагогіки в Йоркському коледжі Пенсільванії Ентоні Д. Фредерікс упродовж 40 років кар'єри намагався зрозуміти поведінку найкреативніших людей і йому вдалося виділити шість головних звичок, які їх об'єднують, пише він для CNBC.

Він заявив, що багато з них були сформовані ще в дитинстві. За його словами, перша звичка - такі люди "завжди шукають можливості, а не абсолюти". Вони не стоять на місці, завжди виходять із зони комфорту і не бояться невдач, оскільки розуміють, що це подарує їм цінний досвід.

Фредерікс також заявляє, що творчі люди завжди є "невиправними мрійниками":

Відео дня

"З погляду творчості, денні мрії - це добре. Це не те, чому ви маєте намагатися запобігти, займаючись інтелектуальними завданнями. Якщо ви витаєте в хмарах, це можливість дозволити вашим творчим здібностям розвиватися і процвітати".

За словами експерта, якщо трохи більше мріяти, можна отримати "творчу користь", оскільки це дасть змогу розуму блукати уявними ландшафтами і розширювати горизонти свідомості.

Крім того, він вважає, що ще однією корисною звичкою творчих людей є те, що вони "багато часу проводять на свіжому повітрі". Доктор педагогічних наук підказує, що природа може зробити людину більш допитливим і гнучким мислителем.

Це ж стверджує когнітивний психолог Рут Енн Ечлі. Вона підкреслює цінність природи як джерела та ресурсу для людської творчості:

"Природа - це місце, де наш розум може відпочити, розслабитися і відпустити реакції загрози. Тож у нас залишаються ресурси для творчості, уяви, розв'язання проблем, які дають нам змогу працювати продуктивніше".

4 звичкою творчих особистостей Фредерікс називає те, що "вони із задоволенням вчаться нового".

"Висококреативні люди вчаться все життя в найрізноманітніших галузях, часто в тих, які мають мало спільного з їхньою спеціальністю. Учитель, який бере уроки кулінарії. Сантехнік, який вирушає в археологічний тур Грецією. Стоматолог, який читає книжки про історію Китаю. Автор, який вчиться танцювати чечітку. Найбільш творчі люди розуміють, що формальна освіта - це лише відправна точка", - заявляє він.

Експерт додає, що крім усього цього творчі люди "використовують медитацію та усвідомленість", зробивши їх частиною свого повсякденного життя, навіть протягом 10 хвилин на день. Дослідження Університету Еразма в Роттердамі продемонструвало, що це може підвищити ваші творчі здібності.

І наостанок Фредерікс залишив звичку "відточувати свою майстерність щодня". Професор заявляє, що ремесло творчих особистостей - це не епізодичне заняття, а справа всього їхнього життя.

"Коли ви робите творчість регулярною звичкою, ви тренуєте свій розум перетворювати невеликі проблеми на рішення, чи то пошук нового маршруту на роботу, щоб оминути затори в годину пік, чи то експеримент із новим рецептом", - зазначає він.

Щоб бути конкурентоспроможним, додав експерт, вам потрібно постійно бігати і бути активним протягом кількох місяців, а іноді й років, до початку великої події. При щоденних тренуваннях ви з більшою ймовірністю перетнете фінішну лінію. Те ж саме вірно і для творчості, йдеться в матеріалі.

Інші поради експертів

Раніше УНІАН повідомляв про правило 10 хвилин для нових ідей, якого дотримувався Стів Джобс.

Крім того, експертка Google дала 3 поради, як не втратити баланс між роботою та особистим життям.

Вас також можуть зацікавити новини: