Експерт пропонує батькам уважніше придивлятися до поведінки своїх дітей / фото ua.depositphotos.com

Усі діти час від часу демонструють погану поведінку, а в деяких із них тимчасові проблеми з поведінкою виникають, як виявляється, унаслідок стресу. Згідно з сервісом Medline Plus - найбільшої у світі Національної медичної бібліотеки США (NLM), погана поведінка дитини може вказувати на серйозну проблему, якщо її поведінка є надмірно ворожою, агресивною або деструктивною, а також якщо зміни в поведінці тривають понад 6 місяців.

Іншим показником того, що у вашої дитини є проблеми з поведінкою, є поведінка, яка не відповідає її віку, пише у своєму матеріалі для видання Your Tango Донна Бегг - експертка-редакторка, дослідниця та аналітикиня Consumer Health Digest. Вона додає, що глибше розуміння дитячої психології допоможе батькам визначити, чи є поведінка їхньої дитини нормальною чи ні. Бегг надала 6 проблем у поведінці, які батьки ніколи не повинні ігнорувати у своїх дітей.

Приміром, за словами експертки, малюки зазвичай імпульсивні й часто відчувають проблеми з регуляцією своїх емоцій, що абсолютно нормально. Однак імпульсивність і нездатність контролювати гнів у дітей старшого віку можуть вказувати на опозиційно-викличний розлад. Повідомляється, що приблизно в одного з десяти дітей спостерігається ОВР, що характеризується гнівом, дратівливістю, спалахами гніву і неслухняністю:

Відео дня

"Якщо ви помітили таку поведінку у своєї дитини, обов'язково зверніться по допомогу до дитячого терапевта або лікаря. Причини ОВР можуть бути як психологічними, так і навіть нейробіологічними".

Ще однією проблемою поведінки виступає неуважність і гіперактивність. Це, за словами експертів, може бути ознакою синдрому дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ). За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань у США(CDC), вважається, що СДУГ зустрічається приблизно у п'яти відсотків дітей у світі, і причини цього розладу погано вивчені, але дослідники сходяться на думці, що розлад має неврологічну природу.

Аналітики зазначають, що СДУГ характеризується нездатністю утримувати увагу і проблемами з контролем своєї поведінки.

Крім того, деякі діти можуть проявляти неповагу до батьків, інших дорослих та однолітків. Це може означати або те, що ваша дитина відстоює свою незалежність, або те, що вона перевіряє ваші кордони, йдеться в матеріалі. Хоча грубість - це вважається нормальною поведінкою для дитини, експерти підказують, що батькам необхідно присікати таку поведінку і реагувати на неї належним чином, щоб вона не стала звичкою.

А ще Донна Бегг зазначає, що надмірний плач може залишитися непоміченим більшістю батьків, особливо в дітей дошкільного віку:

"Хоча це нормально для маленьких дітей - пхикати та плакати від розчарування, проте деякі діти використовують подібні емоційні прояви, щоб отримати те, що вони хочуть".

Така поведінка - це просто результат виховання, оскільки діти рано помічають, що отримують найбільше уваги, коли засмучені. Педіатр Лорел Шульц радить батькам звертати увагу на своїх дітей, коли вони не засмучені, якщо вони хочуть відучити дитину від ниття.

До цієї ж проблеми Бегг додає часті істерики.

"Кожна здорова дитина закочує істерику, коли відчуває, що якісь її потреби не задовольняються, або через занепокоєння. Але часті істерики без причини можуть бути ознакою того, що ваша дитина бореться з глибшими проблемами", - зазначає вона.

Наприклад, за її словами, для аутизму характерні ригідність і повторювана поведінка, і коли щось іде не так, у дитини починається істерика.

І остання проблема поведінки, яку батьки не повинні ігнорувати - неуспішність у школі.

"Усі батьки хотіли б, щоб їхня дитина добре вчилася в школі, але іноді діти можуть зазнавати труднощів у навчанні, і це може вплинути на їхню самооцінку та спричинити надмірний стрес", - ідеться в матеріалі.

Дослідник заявляє, що якщо вам раптом здається, що дитина може відчувати стрес або ж у неї в поведінці проявляються ознаки депресії, то необхідно проконсультуватися з фахівцем.

Інші матеріали з думками психологів

Раніше УНІАН повідомляв про 6 речей, які роблять навіть розумні жінки, коли закохуються. Приміром, періодично можна зробити поспішне рішення, коли вас хтось засмутив або образив.

Крім того, психолог пояснив, чому ми боїмося критики.

Вас також можуть зацікавити новини: