Голанські висоти / REUTERS

Президент США Дональд Трамп підписав офіційний документ про визнання Голанських висот частиною Ізраїлю.

Читайте такожТрамп заявив, що настав час визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами - ЗМІ

Під час підписання офіційної прокламації в Білому домі Трамп сказав, що США мали визнати суверенітет Ізраїлю над цією територією «десятиліття тому», передає радіо Свобода.

Відео дня

У свою чергу прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав документ «відважною прокламацією», а цей день – «історичним». На його думку, ізраїльські військові перемоги на Голанських висотах трансформувалися в дипломатичну перемогу.

Про свої наміри визнати суверенітет Ізраїлю над цією територією Трамп оголосив 21 березня. Вона, на його думку, має важливе стратегічне значення, в тому числі з точки зору безпеки Ізраїлю і всього регіону, передає kommersant.

МЗС Сирії визнав безвідповідальною заяву президента США, заявивши, що така позиція американської сторони відображає «презирство до міжнародної легітимності та їхнє кричуще порушення резолюцій ООН».

Євросоюз, у тому числі Великобританія, як і раніше відмовляється визнавати Голанські висоти частиною Ізраїлю

Голани належали Сирії з 1944 року і були захоплені Ізраїлем в ході Шестиденної війни 1967 року. У 1981 році Кнесет ухвалив «Закон про Голанські висоти», в якому в односторонньому порядку був проголошений суверенітет Ізраїлю над цією територією. Ця анексія була визнана недійсною Радою Безпеки ООН. Визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами не змінить існуючу де-факто ситуацію, але може підірвати і без того крихку стабільність у регіоні.