«Телеграм-партія «Суверенний Крим» назвала себе "молодою арт-силою" і пообіцяла продовжити подібні акції / Крим.Реалії

У Сімферополі вранці 21 травня на фасаді будинку №11 по вулиці Олександра Невського, де знаходиться мурал із зображенням російського президента Володимира Путіна, з'явилося графіті із «посланням» до ФСБ Росії.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Невідомі нанесли на мурал трафаретний напис, яки говорить: «ФСБ, давай пограємо? Е2 – Е4. Тепер твій хід, с*ка».

Відео дня

В даний час місцевість оточена російськими силовиками, поруч з будівлею по вулиці Олександра Невського багато поліцейських і людей в штатському.

Відповідальність за акцію взяла на себе раніше невідома група, яка називає себе «Телеграм-партія «Суверенний Крим». Про це її представники повідомили в Telegram-каналі, створеному у квітні 2019 року.

Організатори акції розповіли, що графіті висотою 100 см, шириною 150 см нанесли на мурал із зображенням Путіна рано вранці у вівторок.

Читайте такожВ окупованому Сімферополі російські силовики припинили акцію кримських татар

Учасники групи називають себе «Telegram-партією незалежності Криму «Суверенний Крим». Згідно з публікаціями в Telegram-каналі, вони, зокрема, виступають за «суверенітет Кримського півострова», критикують дії Росії, яка «використовує Крим як військову базу, піддаючи кримчан загрозам і санкціям», і виступають за громадянські та політичні свободи, міжнародні зв'язки Криму з "розвиненими країнами", скасування цензури.

Пізніше в Telegram-каналі «Суверенний Крим» з'явилося повідомлення: «Сьогодні вночі невідомі покидьки, віроломно, але з оголошенням війни розмалювали пам'ятник архітектури і мистецтва, об'єкт всесвітньої спадщини – високохудожню фреску, присвячену Імператору Володимиру, датовану MMXV рр. від Різдва Христового, нахабно приписавши в цю історію нашу партію. Негідники, вирішили підставити нас такою банальною, вже класичною, майданною провокацією, спрямованою на руйнування всього і вся і назавжди. Ми б ніколи не чіпали святе, особливо у вівторок».

У той же час представники Telegram-каналу «Суверенний Крим» повідомили, що мають намір продовжити подібні акції.

"Ми молода і прогресивна політична арт-сила, яка буде просувати захист республіканських інтересів. /.../ Ми не збираємося розкривати своїх імен, а залишимося анонімами заради безпеки. Таким чином ми будемо спокійно розвиватися і просувати головну ідею про суверенітет Криму, не влаштовуючи шоу з затриманнями й арештами (напевно). Наш пріоритет - діяти як можна швидше при будь-яких ресурсах. У короткостроковій перспективі ми будемо активно розкручувати маховик акціонізму в Криму, незмінно просуваючи свої погляди та ідеї /.../. До кінця року плануємо створити ряд суспільно-політичних сервісів для захисту прав, свобод і бажань кримчан, і просування власних законопроектів", - розповіли представники Telegram-каналу.

Публічної реакції російської влади Криму на акцію в Сімферополі в даний час немає.