Ілюстрація / REUTERS

Наступ на мусульманських меншин став однією з найгірших тенденцій 21-го століття у сфері захисту прав людини. Уряд Китаю жорстоко розплавляється уйгурами на північному заході країни через їхню віру і культуру. Близько мільйона представників етносу потрапили в так звані «табори для перевиховання».

У М’янмі мусульманська меншина була змушена тікати в Бангладеш у 2017 році від спалення їхніх сіл, від масових вбивств і зґвалтувань. Близько 750 тисяч представників народу рогінджа покинули свій дім.

Однак, як пише Foreign Policy, історії цих народів хоча б потрапили в заголовки світової преси. В цей час ще одна мусульманська меншина постала перед етнічною чисткою і не отримує уваги світу, на яку вона заслуговує. Це кримські татари. Через п’ять років після того, як Росія грубою силою окупувала Крим, відірвавши півострів від України, життя 250 тисяч кримських татар розвалилося. Їм відмовляють у працевлаштуванні. Кримськотатарська мова, газети й спосіб життя опинилися під забороною. Москва робить все, щоб змусити їх поїхати з півострова.

Відео дня

Читайте такожРФ посилює репресії проти кримських татар, щоб видавити їх з Криму - правозахисники

І це не перший раз, коли кримськотатарський народ переживає переслідування. І сьогодні Росія, звинувачуючи його представників у «екстремізмі», знову намагається стерти народ. Видання описує тяжку історію кримських татар після 1770 року, коли Катерини II захопила Кримське ханство, яке існувало в складі Османської імперії. Російська цариця вторглася на півострів, захопила ключові порти й почала процес політичної реорганізації, замінивши хана російськими губернаторами. Вона заохочувала етнічних росіян переїжджати на півострів, на якому на той час жила чверть мільйона кримських татар, складаючи 85% населення. В 1783 році Росія формально анексувала Криму. І це була перша хвиля імміграції кримських татар, 8-10 тисяч яких покинула півострів. Більшість з них вирушили жити в інші частини Османської імперії.

Видання нагадує і про Кримську війну, яка вилилася для кримських татар переслідуваннями. Оскільки Москва звинуватила народ у допомозі туркам. Почалося насаджування російської мови, а міста і вулиці почали перейменовувати на російські.

«В ті часи населення Криму скоротилося з 275 тисяч станом на 1850 рік до 194 тисяч в 1860-му», - писав історик Алан Фішер у своїй книзі «Кримські татари».

Читайте такожGlobe and Mail: Крим став замороженою жертвою нової Холодної війни

Через століття після того диктатор СРСР Йосип Сталін знищив кримськотатарську інтелігенцію, яка працювала над відродженням мови, культури й самосвідомості свого народу. В 1927 році Сталін назвав цілий народ «буржуйськими націоналістами» і відправив кримських татар з Криму в сибірські трудові табори. Але це був лише початок. 75 років тому 18 травня 1944 року Сталін почав жорстокі етнічні чистки проти кримських татар, масово виселяючи їх в Узбекистан. Половина його жертв померли дорогою від хвороб і голоду. Кілька тисяч змогли втекти в Туреччину й інші країни Європи. Деякі доїхали в США.

Кримські татари почали повертатися в Крим після розпаду СРСР в 1991 році. Щоб відродити історичний і культурний спадок, вони сформували власний політичний орган – Меджліс. І от після окупації Криму армією Росії цей орган був заборонений і названий «екстремістським». Москва знову почала жорстоко розправлятися над народом.

Минулого грудня Мустафа Джемілєв зустрівся з Американською асоціацією кримських татар у Нью-Йорку. Викурюючи сигарету одну за одною, він сказав тим, хто втік в США від переслідувань ще в 1944 році, що ситуація в рідному Криму дуже погана. Народний лідер висловив страх, що наступне покоління після російського «промивання мізків» відступить від національної культури, мови й віри.

Читайте такожВ окупованому Криму утримують 86 політвʼязнів, понад 60 із них — кримські татари

Інші кримські татари зі США сказали Foreign Policy, що вони бояться за родичів і друзів у Криму, яким доводиться жити в умовах щоденної дискримінації. Багато з них втратили роботу і не можуть знайти іншу. Власники бізнесу через страх російського тиску не наймають кримських татар на роботу. Будинки й компанії, які належать кримським татарам, обшукують і захоплюють. Звіт Вищої комісії ООН з прав люди вказав, що поведінка Росії на окупованому українському півострові порушує Четверту Женевську конвенцію і низку міжнародних законів з прав людини. США, ЄС, НАТО і Туреччина засудили російську окупацію Криму і відмовилися її визнавати. Всі вони наголошують, що півострів належить Україні.

Читайте такожPolitico: Росіяни розлюбили окупований Крим

Минулого року Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, в якій закликала Росії вивести свої війська з цієї території. США і ЄС запровадили санкції проти Москви за її агресію. Але все це були лише півміри. Росія порушила міжнародний закон. Ніхто не зробив серйозних кроків у відповідь, щоб змусити російські сили відступили.

Більше того, ніхто нічого не зробив для того, щоб зупинити повільне культурне й етнічне знищення кримських татар. Замість цього Захід і його інститути, які були створені для захисту прав людини, лишаються байдужими спостерігачами. Вони лишили Крим і кримських татар без справедливості.