Ілюстрація REUTERS

Більша частина працівників не зважала на ГРВІ чи її симптоми та надалі ходила на роботу.

Про це свідчить міжнародне опитування респондентів з 50 країн 2018-2019 років – майже за рік до початку пандемії COVID-19.

Явище «забивання на своє здоров’я» відоме як презентизм. Однак науковці сподіваються, що зі спалахом COVID-19 нехлюйське ставлення до себе і своїх колег у людей поступово витісниться турботою і відповідальністю.

Відео дня

Читайте такожАстрономи виявили, що орбіти екзопланет в системі Trappist-1 схожі на орбіту Землі

Тенденція презентизму була майже однаковою серед працівників усіх сфер діяльності. 58,5% респондентів заявили, що працювали в офісі, попри біль у горлі, болю у м’язах, у голові, лихоманку тощо.

Бажання людей відвідувати роботу було ще сильнішим зі слабшими ознаками грипу. Крім того, це підтвердили та медпрацівники.

Серед причин такого ставлення до здоров’я – відчуття боргу перед колегами або організацією; впливають також логічні й культурні фактори. В інших випадках люди почували себе «недостатньо хворими», щоб виправдати лікарняний, або працівникам просто його не оплачували.

«Рішення працювати хворим – складне явище. І воно визначається не тільки особистими мотивами чи недостатніми знаннями про ризик зараження інших, але це залежить і від культури, штрафної політики роботодавців тощо», – пояснили автори дослідження.