Відповідальність за кнопкодавство в Раді можуть істотно посилити / Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України включила до порядку денного сесії і направила до Конституційного суду президентський проект закону про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України) (№1027).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 279 народних депутатів із 377, зареєстрованих у сесійній залі.

Відео дня

Читайте такожВР направила до КСУ проект закону щодо ініціювання народом законопроектів

Від "Слуги народу" "за" проголосували 240 депутатів, від "Опозиційної платформи - За життя", - 15, від "Батьківщини" - 14, фракції "Європейська солідарність", "Голос" та група "За майбутнє" не дали жодного голосу, від позафракційних законопроект підтримали 10 депутатів.

Законопроектом передбачається у статті 81 Конституції встановити, що повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі складення повноважень за особистою заявою - з моменту оголошення народним депутатом України такої заяви на пленарному засіданні Верховної Ради; набрання щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду; визнання його судом недієздатним, безвісно відсутнім або оголошення померлим; припинення його громадянства України або його виїзду на постійне проживання за межі України.

Також однією з підстав для припинення повноважень є встановлення судом факту неособистого голосування народним депутатом України у Верховній Раді, тобто голосування народним депутатом замість іншого народного депутата або надання народним депутатом можливості проголосувати замість нього іншому народному депутату, - з моменту набрання законної сили рішенням суду про встановлення такого факту.

Серед інших підстав - невходження депутата, обраного від політичної партії, до складу депутатської фракції цієї політичної партії або виходу народного депутата зі складу такої фракції; відсутність його без поважних причин на третині пленарних засідань Верховної Ради України та/або засідань комітету Верховної Ради України, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії; порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, якщо протягом двадцяти днів із дня виникнення обставин, які призводять до порушення таких вимог, ці обставини ним не усунуто.

У разі порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, відсутності народного депутата України без поважних причин на третині пленарних засідань Верховної Ради та/або засідань комітету Верховної Ради, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії його повноваження припиняються достроково за рішенням Верховного суду.

У разі припинення громадянства України або виїзду народного депутата на постійне проживання за межі України його повноваження припиняються з моменту ухвалення відповідного рішення Верховною Радою.

У разі смерті народного депутата його повноваження припиняються з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть, без ухвалення рішення Верховною Радою.

У разі невходження народного депутата, обраного від політичної партії, до складу депутатської фракції цієї політичної партії або виходу народного депутата зі складу такої фракції, його повноваження припиняються достроково на підставі закону за рішенням вищого керівного органу відповідної політичної партії з дня прийняття такого рішення.

У разі визнання народного депутата України судом недієздатним, безвісно відсутнім чи оголошення померлим його повноваження припиняються з дня набрання законної сили відповідним рішенням суду.

Передбачається, що цей закон після його ухвалення набере чинності з дня опублікування.