У посольстві заявили, що Йованович не передавала ніяких списків генпрокурору / фото УНІАН

Заяви генерального прокурора України Юрія Луценка про передачу йому послом Сполучених Штатів Америки Марі Йованович переліку "недоторканних" для правосуддя осіб не відповідають дійсності.

Про це повідомляється у відповіді посольства США, повідомляє ТСН.

"Заяви генерального прокурора України не відповідають дійсності і мають на меті послабити репутацію посла Йованович", - сказано в тексті. Там також зазначається, що звинувачення на адресу представників США є виявом корупції. "Такі атаки поглиблюють нашу рішучість допомогти Україні в досягненні перемоги у боротьбі з корупцією", - наголосили дипломати. І пояснили, що озвучування претензій у засобах масової інформації Сполучених Штатів не робить ці претензії правдивими.

Читайте такожЛуценко визнав причетність Гладковського-молодшого до схем розкрадання в «Укроборонпромі»

Також у відповіді міститься запевнення щодо вірності США ідеї підтримки реформ в Україні. "Щоб досягти успіху, Україна потребує відданих урядовців та сильних антикорупційних інституцій", - наголошується в тексті. Дипломати пояснили, що їх країна неухильно дотримується взятих на себе зобов’язань, зокрема й фінансової підтримки необхідних для розвитку України змін у системі правосуддя, однак розподіляє кошти з огляду на потреби моменту. "У разі відсутності політичної волі, наприклад, з боку Генеральної прокуратури, ми виконуємо свою відповідальність перед платниками податків США і переміщуємо кошти допомоги туди, де вони можуть зробити позитивний результат", - пояснили в посольстві.

Як повідомлялося, генпрокурор Луценко в інтерв’ю Hill.TV заявив, що під час першої зустрічі після призначення на цю посаду із послом США Марі Йованович вона передала йому список осіб, проти яких не можна проводити розслідування. Окрім цього, Луценко також поскаржився, що його відомство не отримало 4 мільйонів доларів, які США мали виділити як підтримку.