Укладання трубопроводу "Північний потік-2" / REUTERS

Сенатор-республіканець від Техасу Тед Круз і сенатор-демократ від Нью-Гемпширу Джин Шейхін запропонували Конгресу США законопроект, який направлений проти російського газопроводу "Північний потік-2", що будується в Європі.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на власні поінформовані джерела, передає Коммерсантъ.

Обидва сенатори входять в комітет з міжнародних відносин Конгресу США. Запропонованим документом вони хочуть посилити тиск на важливий для Росії енергетичний проект.

Відео дня

Відповідно до законопроекту, обмежувальні заходи будуть прийматися щодо суден, які ведуть укладання трубопроводу.

Зокрема, сенатори пропонують заборонити в'їзд на територію США і заморозити фінансові активи в цій країні осіб, що продають або здають в оренду морські судна для будівництва "Північного потоку-2". Крім того, цілу низку обмежень пропонується ввести проти тих, хто надає фінансову чи технічну підтримку, а також забезпечує страхування таких суден.

Читайте такожСША вирішили зупинити будівництво «Північного потоку-2»

Американські законодавці пропонують звернути особливу увагу на діяльність двох будівельних компаній - швейцарського підрядника Allseas і італійської фірми Saipem, що займаються укладанням труб для "Північного потоку-2", додає ТАСС із посиланням на Foreign Policy.

Як повідомив виданню один із помічників сенатора-республіканця, знайомий з ходом роботи над законопроектом, за зразок були взяті минулі дії США, спрямовані проти нафтового експорту Ірану.

Довідка УНІАН. Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим "Північним потоком-1".

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Довжина трубопроводу становитиме 1220 км, він має з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

Наприкінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2") отримала дозволи на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої газопровід також повинен проходити, відповідного дозволу не надала.

На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмін.

Україна, США і низка європейських країн виступають проти будівництва "Північного потоку-2". У свою чергу, Німеччина активно лобіює будівництво газопроводу.

За оцінками експертів, в результаті припинення транзиту природного газу через територію України наша країна може втратити майже 3 млрд дол. доходів на рік.