Ілюстрація / REUTERS

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі вперше в історії людства досягла рівня 415,26 ppm (частин на мільйон).

Про це свідчать дані Океанографічного інституту Скриппс, передає N+1.

Це значення, яке було зафіксовано 11 травня, є першим випадком, коли середнє денне значення перевищило 415 ppm.

Відео дня

"Середня швидкість зростання концентрації CO2 залишається високою. У порівнянні з рівнем минулого року збільшення складе, можливо, приблизно три частини на мільйон, у той час як у попередні роки зростання в середньому становило 2,5 ppm. Ймовірно, ми бачимо результат впливу помірного Ель-Ніньо, який накладається на наслідки спалювання викопного палива", - зазначив Ральф Кілінг, директор програми моніторингу CO2 в Інституті Скріппс.

Кількість CO2 сильно коливається в залежності від сезону, досягаючи максимуму в північній півкулі навесні й на початку літа. Однак середньорічна концентрація CO2 стійко зростає. Ще в 2015 році вона подолала поріг у 400 ppm, а в кінці 2018 року Всесвітня метеорологічна організація оголосила, що середньорічна концентрація зросла до 405,5 ppm. Тепер зареєстровано новий рекорд: концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла 415,26 ppm.

Читайте такожВикиди вуглекислого газу від світової енергетики збільшилися через зростання попиту на енергію

"Вперше в історії людства атмосфера нашої планети містить понад 415 ppm CO2. Не тільки в історії людства, не тільки з моменту винаходу сільського господарства 10 000 років тому. Ще до того, як сучасні люди існували мільйони років тому. Ми не знаємо планету, подібну цій", - написав метеоролог Ерік Холтаус, додає Новий час.

Згідно палеокліматичним даним, такий рівень концентрації вуглекислого газу спостерігався близько 3-5 мільйонів років тому, коли на Землі середня глобальна температура була на 2-3 градуси вище, а рівень Світового океану - на 10-20 метрів вище, ніж зараз.

Спалювання викопного палива і деякі інші промислові процеси призводять до викидів в атмосферу парникових газів - через це, як вважають вчені, в останнє сторіччя спостерігається зростання глобальної середньої температури і зміна клімату.

Зовсім недавно, в 1910 році, вміст CO2 в атмосфері становив 300 частин на мільйон - вище, ніж було протягом приблизно 800 000 років, - але протягом наступного століття він збільшився ще на 100+ частин на мільйон, оскільки рівні забруднення різко зросли.

Якщо вуглецеве забруднення в нашій атмосфері ставатиме все сильнішим, все більше й більше тепла буде затримуватися на Землі, що зробить майбутнє глобального потепління схожим на щось із далекого минулого планети - сотні мільйонів років тому.

Раніше повідомлялося, що забруднення атмосфери Землі в 2019 році прискориться і стане рекордним.